مقالات پردازنده, مجله لپ تاپ DG۶۳, مقالات و اخبار لپ تاپ

پسوند انتهای نام پردازنده ها به چه معناست؟

پسوند انتهای نام پردازنده

اینتل یکی از شرکت‌های پیشرو در تولید CPU است. این شرکت به قرار دادن حروف ظاهراً تصادفی در انتهای نام محصولات خود (پسوند انتهای نام پردازنده) علاقه زیادی دارد. پسوند انتهای مدل‌های مختفلف پردازنده های اینتل ممکن است کنجکاوی برخی از افراد را برانگیزد و بخواهند فلسفه آن‌ها را بدانند.

آیا به یک پردازنده جدید نیاز دارید، اما به خاطر نام‌گذاری برخی از مدل‌ها گیج شده‌اید؟ آیا به دنبال توضیحاتی صریح و ساده برای معانی پسوندهای CPU هستید؟در این مطلب سعی خواهیم کرد رمز و راز نام‌گذاری پردازنده های اینتل را بگشاییم تا شما کاربران گرامی بتوانید با اطلاعات بیشتری دست به انتخاب بزنید. در همین ابتدا شما را دعوت می‌کنیم سری به بنچمارک CPU و پردازنده های لپ تاپ نیز بزنید.

آنچه در این پست خواهید خواند (نمایش فهرست مطالب)

طرح کلی نام‌گذاری پردازنده های اینتل

به‌طورکلی نام‌گذاری پردازنده های اینتل از ترتیب خاصی بهره می‌برد. البته تمامی محصولات این شرکت از این قاعده پیروی نمی‌کنند و استثناهایی نیز وجود دارند. طرح نام‌گذاری این پردازنده‌ها در مجموع از شش بخش زیر تشکیل شده است:

  • نام شرکت
  • نام تجاری
  • مشخصه اصلی برند
  • نشانگر نسل
  • شماره مدل
  • پسوندهای انتهایی
پسوند انتهای نام پردازنده های اینتل

پسوند انتهای نام پردازنده های اینتل

برای مثال بیایید تا نام پردازنده Intel Core i7-8750H که یک پردازنده رده‌بالا برای لپ تاپ های شش هسته‌ای است را با همدیگر بررسی کنیم. نام این مدل با اینتل که اسم شرکت است، شروع می‌شود. سپس نام تجاری آن یعنی Core آورده شده و بعد عبارت i7 یا همان مشخصه اصلی برند قرار گرفته است.

در مرحله بعد، شاهد عدد 8750 هستید. عدد 8 نشانگر نسل هشتمی بودن آن و عدد 750 نشان‌دهنده جایگاه پردازنده در این نسل است که سطح بالایی محسوب می‌شود. در انتها نیز پسوند H قرار گرفته که به معنای بهینه شدن آن برای دستگاه‌های دارای باتری است.

انواع سری ها و نام های تجاری اینتل

شرکت اینتل پردازنده‌های خود را در قالب چند نام تجاری ارائه می‌کند که هر کدام برای موارد مختلفی طراحی شده‌اند. اصلی‌ترین مواردی که در بازار وجود دارند، به شرح زیر هستند:

اینتل کور ای (Core i)

عمده رایانه‌های رومیزی (دسکتاپ) و لپ تاپ، خواه گیمینگ باشند یا مخصوص کارهای سنگین و طراحی، از این مدل پردازنده بهره می‌برند. چند مدل پردازنده سری Core برای مثال:

  • Intel Core i9 12900H
  • Intel Core i7 11800H
  • Intel Core i5 11500HE
  • Intel Core i3 9100F

حال این پسوند های H و E و F و… به چه معناست؟ در پایین تک به تک آنها را پس از معرفی سری پردازنده های اینتل، معرفی خواهیم کرد.

اینتل زئون (Xeon)

یکی از قدرتمندترین پردازنده‌های موجود در بازار است. این پردازنده با تعداد هسته و رشته‌های بی‌نظیری که دارد، برای وظایف و سرورهای سنگین در نظر گرفته‌شده است. اکثر پردازنده های سرور ها در سرتاسر جهان یا سری زئون اینتل هستند یا سری EPYC شرکت AMD. حال که حرف از اینتل و AMD به میان آمد از شما دعوت می‌کنم مقاله اینتل بهتر است یا AMD را مطالعه کنید.

اینتل پنتیوم و سلرون (Pentium & Celeron)

سری پنتیوم پردازنده‌ هایی مقرون‌به‌صرفه و مناسب برای کاربران معمولی کامپیوتر می‌باشد. سری سلرون نیز ضعیف ترین و در عین حال ارزان‌ترین پردازنده‌ای در سطح ابتدایی است و برای افراد با بودجه‌های کم بسیار ایده‌آل می‌باشد. با این حال سری سلرون و پنتیوم اصلا به درد کار های گیمینگ و رندرینگ نمی‌خورند.

اگر به دنبال کار های ساده ای مثل تایپ کردن و وبگردی با لپ تاپ یا کامپیوتر هستید شاید این پردازنده ها برای شما مناسب باشند.

اینتل اتم (Atom)

پردازنده کم‌مصرف شرکت اینتل که عمدتاً برای گوشی‌های هوشمند و دستگاه‌های با عمر باتری محدود، طراحی شده است. سری اینتل اتم از سری های کمتر شناخته شده اینتل است.

انواع پردازنده های اینتل

انواع پردازنده های اینتل

مشخصه‎‌های اصلی پردازنده های اینتل

پردازنده های اینتل بر اساس عملکرد کلی و قیمت آن‌ها متمایز می‌شوند. وقتی صحبت از مدل‌های Intel Core به میان می‌آید، آنها به چهار دسته زیر تقسیم می‌گردند:

  • Core i3– اقتصادی‌ترین مدل‌های Core که برای رایانه‌های شخصی ارزان‌قیمت گیمینگ ایده‌آل هستند.
  • Core i5– پردازنده‌های میان رده که معمولاً برای گیمرهای معمولی مناسب‌تر می‌باشند.
  • Core i7 – پردازنده‌های سطح بالا که هم برای بازی و هم برای نرم‌افزارهای حرفه‌ای با وظایف سنگین عالی هستند.
  • Core i9 – پردازنده‌های درجه‌یک و مورد علاقه گیمرهای حرفه‌ای که معمولاً برای ورک استیشن ارزش خرید دارند.
مدل های مختلف سری Core پردازنده های اینتل

مدل های مختلف سری Core پردازنده های اینتل

نشانگر نسل پردازنده‌ های اینتل

این بخش، قسمت نسبتاً ساده دیگری از نام پردازنده است و نشان می‌دهد که CPU به چه نسلی تعلق دارد. جدیدترین پردازنده‌های دسکتاپ اینتل متعلق به نسل دوازدهم هستند. این همان چیزی است که عدد 12 در پردازنده مدل Intel Core i5-12600K نشانگر آن می‌باشد.

نسل CPU های اینتل

عدد قرمز رنگ نشان دهنده نسل CPU است.

به‌طور کلی، هر نسل جدید پردازنده، نوعی بهبود عملکرد را ارائه می‌دهد. البته نسل‌های جدیدتر می‌توانند ویژگی‌های جدیدی را نیز در بر گیرند که در نسل‌های قبلی خود وجود نداشتند. برای مثال، نسل یازدهم پردازنده‌های مرکزی از PCIe 4.0 پشتیبانی می‌کنند. در حالی‌که مدل‌های نسل دهم از PCIe 4.0 پشتیبانی نمی‌کردند. حال که نام نسل 11 به میان آمد به شما پیشنهاد می‌کنیم مقاله بهترین لپ تاپ های نسل 11 را نیز ببینید.

شماره مدل پردازنده های اینتل

شماره مدل یا SKU معمولاً از 3 رقم تشکیل شده است. این یک عدد عمومی می‌باشد که واقعاً چیزی در مورد مشخصات یا قابلیت‌های پردازنده نمی‌گوید و فقط موقعیت آن را در سلسله‌مراتب نسلی که به آن تعلق دارد، نشان می‌دهد.

به‌عنوان‌مثال، پردازنده‌های i3-10100، i5-10600، i7-10700 و i9-10900 را در نظر بگیرید که هر کدام قدرتمندتر از قبلی است. بنابراین، مدل‌های تعیین‌شده با اعداد بالاتر، قدرت پردازش بیشتری دارند و ممکن است به ویژگی‌های خاصی دسترسی داشته باشند که در جایگزین‌های ارزان‌تر وجود ندارند.

معمولا کارشناسان عقیده دارند که:

با این ‌حال، اگر در حال مقایسه پردازنده‌ها در چندین نسل باشید، این اعداد لزوماً معنای خاصی ندارند. به این معنا که ارزان‌ترین مدل i3 عرضه‌شده در سال جاری می‌تواند از یک پردازنده برتر i7 چندین سال پیش، عملکرد بهتری داشته باشد.

پسوندهای انتهایی پردازنده های اینتل

در نهایت به معنای نام‌گذاری حروف یا پسوندهای CPU می‌رسیم. این حروف در انتهای نام پردازنده‌ یعنی بعد از شماره مدل یافت می‌شود. آنها معمولاً ویژگی خاصی را نشان می‌دهند که آن پردازنده را از مدل استاندارد ارائه‌شده بدون پسوند، متمایز می‌کند. برای درک آنچه پسوند پردازنده نشان می‌دهد، می‌توانید به جدول زیر مراجعه کنید.

البته این جدول شامل همه نسل‌ها یا خانواده‌های پردازنده‌ها نمی‌شوند و از محصولات قدیمی و منسوخ‌شده صرف‌نظر شده است.

پسوند

معنا

G1-G7

سطح گرافیک پردازنده‌هایی که فقط دارای فناوری گرافیکی یکپارچه جدید هستند

E

به معنای پردازنده تعبیه‌شده در سخت‌افزار یا Embedded

F

گرافیک یکپارچه ندارد و به گرافیک مجزا نیازمند است

G

شامل گرافیک مجزا در بسته

H

دارای عملکرد بالا و بهینه‌شده برای موبایل

HK

عملکرد بالا و بهینه‌شده برای موبایل، قفل نشده

HQ

عملکرد بالا، چهار هسته‌ای و بهینه‌شده

K

قفل نشده با قابلیت اورکلاک

S

ویرایش ویژه

T

بهینه شده و با قدرت بالا

U

کارآمد برای مصرف انرژی کم موبایل

Y

طراحی‌شده با مصرف بسیار کم برای موبایل

X/XE

قفل نشده (قابلیت اورکلاک)، بالاترین سطح پردازنده

B

آرایه شبکه توپ (BGA)

رایج‌ترین پسوندهایی که امروزه در انتهای نام پردازنده ‌های اینتل پیدا می‌کنید، عبارتند از:

پسوند K در پردازنده های اینتل

رایج‌ترین پسوندی است که در صورت خرید پردازنده‌های دسکتاپ با آن مواجه می‌شوید، پسوند K است. این حرف نشان می‌دهد که پردازنده دارای یک ضرب‌کننده آنلاک است. بنابراین می‌تواند آزادانه اورکلاک شود. بر روی لپ تاپ ها کمتر پردازنده ای را پیدا می‌کنید که پردازنده K را داشته باشد، زیر پردازنده هایی با پسوند K مصرف بسیار بالا و قدرت بالایی دارند. حرارت تولیدی این پردازنده ها نیز بسیار زیاد است.

پسوند F در پردازنده های اینتل

پسوند F نشان می‌دهد که پردازنده فاقد گرافیک یکپارچه‌ (Integrate Graphics) است که معمولاً در پردازنده های اینتل یافت می‌شود. بنابراین به یک کارت گرافیک مجزا نیاز دارد. برخی از مدل‌ها با KF نیز مشخص شده‌اند، به این معنی که هم آنلاک و هم فاقد گرافیک یکپارچه هستند. این پردازنده ها برای سیستم هایی که از کارت گرافیک برخوردار نیستند اصلا مناسب نیست.

پسوند U در پردازنده های اینتل

پسوند U نشان‌دهنده یک مدل پردازنده کم‌مصرف با TDP (قدرت طراحی حرارتی) پایین است. پردازنده هایی که پسوند U را دارند عمدتا بر روی لپ تاپ های مهندسی و الترابوک ها استفاده می‌شوند. این پردازنده ها حرارت بسیار کمی تولید می‌کنند بنابراین برای خنک سازی آنها نیازی به فن های قدرتمند نیست.

بنچمارک CPU - رده بندی پردازنده های لپ تاپ

پسوند Y در پردازنده های اینتل

پسوند Y یک مدل بسیار کم‌مصرف را نشان می‌دهد که حتی نسبت به مدل‌های دارای پسوند U از TDP کمتری برخوردار است.

پسوند T در پردازنده های اینتل

پسوند T یک مدل کم‌مصرف دیگر را نشان می‌دهد که بیش از عملکرد بر کارایی و توان تمرکز دارد.

پسوند G1-G7 در پردازنده های اینتل

نشان‌دهنده سطح عملکردی است که می‌توانید از گرافیک یکپارچه پردازنده انتظار داشته باشید. پسوند G1 نشانه پایین‌ترین عملکرد و پسوند G7 نشانه بالاترین عملکرد است.

پسوند H در پردازنده های اینتل

پسوند H یک پردازنده با کارایی بالا (High Performance) را نشان می‌دهد. مدل‌هایی که با HK مشخص شده‌اند، نشان می‌دهند که این مدل هم عملکرد بالایی دارد و هم قابل اورکلاک است. اکثر لپ تاپ های گیمینگ با پردازنده هایی با پسوند H عرضه می‌شوند.

پسوند HQ در پردازنده های اینتل

حرف H در این CPU همانند پردازنده‌های H می‌باشد. تراشه‌های با قدرت بالاتر این سری دارای یک حرف Q در انتهای خود هستند. Q مخفف Quad-Core به معنای چهار هسته‌ای است. پسوند HQ اغلب در لپ‌تاپ‌های گران‌تر مشاهده می‌شود.

پسوند X در پردازنده های اینتل

پسوند X نشان‌دهنده یک پردازنده آنلاک و با مصرف بسیار بالا است که بیشترین هسته‌ها و بالاترین قیمت را دارد. مثلاً Core i9 7980XE یک پردازنده فوق پیشرفته از خانواده Extreme Edition است که از 18 هسته پردازش اصلی در کنار 36 رشته پردازش فرعی برخوردار می‌باشد.

پسوند K در پردازنده های اینتل و قابلیت اورکلاک

وجود K در انتهای نام پردازنده های اینتل نشان می‌دهد که ضریب تراشه باز است.

پسوند k در انتهای نام پردازنده نشان دهنده قابلیت آورکلاک است.

پسوند k در انتهای نام پردازنده نشان دهنده قابلیت آورکلاک است.

پسوند K به این معنی که اگر مادربرد مشابه فعالی داشته باشید، می‌توان آن را به راحتی اورکلاک کرد. تراشه‌های غیر K، عملکرد اورکلاک بسیار محدودی دارند. بنابراین اگر می‌خواهید سیستم خود را تغییر دهید، به دنبال پردازنده‌ای با پسوند K باشید.

اورکلاک فرآیندی است که باعث می‌شود رایانه شما سریع‌تر از آنچه برای آن در نظر گرفته شده است، کار کند. شما با اورکلاک کردن پردازنده و کارت گرافیک خود قادر خواهید بود برنامه‌های پیشرفته را روی رایانه شخصی قدیمی اجرا کنید. اگرچه اورکلاک تا حد زیادی ایمن می‌باشد، اما استفاده بیش ‌از حد از آن ممکن است موجب بروز مشکلات و خرابی‌هایی شود.

تفاوت پسوند F و K در پردازنده های اینتل (تفاوت سری f و k اینتل)

پردازنده های اینتلی که پسوند F دارند همانند Intel Core i3 9100F هیچ کارت گرافیک یکپارچه ای ندارند و اصلاحاً درون آنها کارت گرافیک آنبورد قرار ندارد. اگر می‌خواهید بیشتر در مورد کارت گرافیک های آنبورد بدانید، به مقاله کارت گرافیک آنبورد چیست مراجعه کنید.

در مقابل، پردازنده هایی که پسوند K دارند، اصلاحاً Unlock هستند و می‌توان هسته های پردازشی آنها را آورکلاک کرد. این پردازنده ها عموماً مصرف برق بیشتری دارند و در هنگام آورکلاک سرعت کلاک بسیار بالایی (GHz) ارائه می‌دهند.

به طور کلی پسوند های CPU بسیار مهم هستند؛ در سری K شما قابلیت Overclock پردازنده را دارید، در سری F شما حتی گرافیک آنبورد نیز ندارید!

پسوند پردازنده های Intel و AMD در یک نگاه

دقیقا همانند پردازنده های اینتل، شرکت AMD نیز برای پردازنده های خودش پسوند هایی را تعریف کرده است. تصویر پایین به شما پسوند پردازنده های اینتل و AMD را نشان می‌دهد:

Intel and AMD Suffixes

پسوند پردازنده های اینتل و amd

مطالب ذکرشده، یک نمای کلی و مختصر از طرح نام‌گذاری پردازنده های اینتل و پسوند انتهای نام آن‌ها بود که امروزه هنگام خرید یک پردازنده جدید با آن‌ها روبرو خواهید شد. باید توجه داشته باشید که برخی از نام‌گذاری‌هایی را که فقط در برخی از مدل‌های قدیمی‌تر و متوقف‌شده یافت می‌شد، در این مطلب درج نکرده‌ایم.

جمع بندی نهایی | پسوند پردازنده های اینتل و AMD

تفاوت بین پسوند K و پسوند KF در پردازنده های اینتل چیست؟

مدل Intel Core-KF تقریباً دقیقاً همان مدل K است. تنها تفاوت Intel KF و Intel K در پردازش گرافیکی یکپارچه می‌باشد. تمام پردازنده‌هایی که به عنوان Intel KF مشخص شده‌اند، فاقد گرافیک یکپارچه می‌باشند یا به عبارت بهتر، گرافیک یکپارچه غیرفعال هستند.

پسوند F در پردازنده مخفف چیست؟

تعریف عمومی و پذیرفته‌شده در رابطه با این سؤال آن است که پردازنده دارای پسوند F از گرافیک یکپارچه برخوردار نیست. به‌عبارت‌دیگر، در پردازنده‌های ذکرشده، iGPU یکپارچه یا Intel UHD Graphics وجود ندارد و غیرفعال است.

نسل پردازنده های اینتل چگونه مشخص می‌شود؟

نسل پردازنده های اینتل در همه مدل‌های این شرکت، با شماره پردازنده مشخص می‌شود. در یک شماره پردازنده چهاررقمی، رقم اول معمولاً نشان‌دهنده نسل است. به‌عنوان ‌مثال، پردازنده‌ای با ارقام 9800 یک پردازنده نسل نهم می‌باشد. در حالی‌که پردازنده‌ای با برچسب 8800 فناوری نسل هشتم است.

شاید بگویید نام پردازنده های اینتل می‌توانست به روش بهتری انتخاب شود تا تشخیص معنای آن برای مصرف‌کنندگان ساده‌تر و راحت‌تر باشد. با این ‌حال، شخصی در اینتل این مشکل را تشخیص داد. وی یک صفحه را در وب‌سایت این شرکت راه‌اندازی کرد تا به مردم در رمزگشایی از معانی همیشه در حال تغییر این حروف و اعداد اختصاری کمک شود.

4.4/5 - (8 امتیاز)

مشاوره رایگان به شرط خرید!

مشاوره رایگان تلفنی فقط قبل از خرید از دیجی 63.

ما افتخار آن را داریم که در بلاگ دیجی 63 طی سال های 1400 تا 1402 یکی از کامل ترین بلاگ های حوزه لپ تاپ را با موضوعاتی همانند بررسی لپ تاپ، راهنمای خرید، بهترین ها و…  پوشش دادیم. اما متاسفانه ممکن است بسیاری از مقالات دیر به دیر آپدیت شوند.

ما به شدت علاقه مند هستیم تا بتوانیم به بهترین شکل به شما راهنمایی ممکن را قبل از خرید ارائه بدهیم، بنابراین می‌توانید با ما در  شبکه های اجتماعی یا تماس مستقیم در ارتباط باشید. سعی داریم پاسخگوی زیر 48 ساعت سوالات شما در بخش کامنت ها نیز باشیم.

5 نظر در “پسوند انتهای نام پردازنده ها به چه معناست؟

  1. جواد گفت:

    خواستم تشکر کنم عالی

    1. یوهان عبدعیشو گفت:

      در خدمت شما هستیم 🙂

  2. zy گفت:

    برای کار های سه بعدی و طراحی دسوند انتهای پردازنده مهمه؟

    1. محمد‌علی عصایی گفت:

      سلام دوست عزیز
      ببینید این عبارت پسوند انتهای پردازنده نشون دهنده این هست که اون پردازنده دارای چه قابلیت هایی هست. قطعا یک پردازنده با پسوند K یا H به شما کمک میکنه توی کار های 3D و طراحی، اما فرضا یک پردازنده با پسوند U میتونه کمی شما رو اذیت کنه.

  3. بازتاب: معرفی 7 تا از بهترین لپ تاپ ها با پردازنده AMD - دیجی 63

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای استفاده از سرویس Turnstile CloudFlare توافق حریم خصوصی و شرایط استفاده ضروری است.

من با این قوانین موافقم.