پرسش و پاسخ لپ تاپ, مجله لپ تاپ DG۶۳

FPS چیست؟ نرخ رفرش با FPS یکی است؟

FPS چیست و با نرخ رفرش چه تفاوتی دارد؟ چرا در بازی ها مهم است؟

نرخ FPS و نرخ رفرش احتمالا جزء عباراتی هستند که قبلا شنیده‌اید و شاید هم آن‌ها را به جای یکدیگر اشتباه گرفته‌اید. به هر حال، اینکه FPS چیست و چه تفاوتی با نرخ رفرش دارد، حتما ذهن شما را درگیر کرده است که وارد این صفحه شده‌اید. در ابتدا باید بدانید که هردوی این اصطلاحات به گرافیک اشاره دارند.

نرخ FPS بالاتر روی مانیتور یا در بازی به کیفیت تصاویر بهتری منجر می‌شود. اما اینکه چقدر می‌توانید بالا بروید، به سخت‌افزار و نرخ رفرش نمایشگر شما بستگی دارد. با دیجی 63 همراه بمانید تا نگاهی عمیق‌تر به چیستی این دو ویژگی و تاثیرات آن‌ها روی گرافیک دریافتی بیندازیم.

نرخ رفرش و FPS چیست؟

نرخ رفرش به این صورت تعریف می‌شود که نمایشگر لپ تاپ (یا هر صفحه‌نمایش دیگری) چند بار می‌تواند تصویر را روی صفحه تازه‌سازی کند. FPS یا فریم در ثانیه نیز در واقع به این معنا است که کارت گرافیک در هر ثانیه می‌تواند چند فریم را برای نمایشگر ارسال کند.

بنابراین در همین ابتدا هم ما بر اساس تعریف بالا متوجه شدیم که نرخ رفرش با نرخ FPS یا همان (فریم بر ثانیه) یکی نیست، اما این دو در کنار هم معنا می‌گیرند.

تفاوت رفرش ریت 60 و 120 و 144 هرتز

تفاوت رفرش ریت 60 و 120 و 144 هرتز

نرخ رفرش یا تازه‌سازی به نمایشگر شما بستگی دارد و FPS بیشتر به قدرت کارت گرافیک (GPU) شما مربوط می‌شود. معمولا لپ تاپ هایی از دسته لپ تاپ گیمینگ به دلیل داشتن کارت گرافیک قدرتمند نرخ FPS بسیار خوبی ارائه می‌دهند. این دو معیار بسیار به یکدیگر مرتبط هستند، یعنی نرخ FPS می‌تواند بر نرخ رفرش تاثیر بگذارد و بالعکس.

نمایشگر و کارت گرافیک با هم کار می‌کنند تا تصاویری عالی را به شما ارائه دهند. FPS و نرخ رفرش دو روش برای اندازه‌گیری میزان عملکرد این فناوری‌ها به شکل جداگانه هستند. با در نظر گرفتن این موضوع، باید هم FPS و هم نرخ تازه‌سازی را در نظر بگیرید (و همچنین تفاوت‌های بین آن‌ها را درک کنید) تا بیشترین بهره را از راه‌اندازی فناوری خود ببرید.

نرخ رفرش با نرخ فریم چه فرقی دارد؟

اگرچه این دو اصطلاح بسیار شبیه به هم می‌باشند، اما هر کدام دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند. اولا Fps مخفف چیست؟. این حروف اختصاری از عبارت Frame Per Scecond گرفته شده است که معنای فریم بر ثانیه را می‌دهد. هر چقدر میزان فریم در هر ثانیه بیشتر باشد، کیفیت تصویر نمایش داده شده بیشتر خواهد شد.

همان‌طور که قبلا ذکر شد، FPS معیاری است که نشان می‌دهد کارت گرافیک در هر ثانیه چند فریم ارائه می‌نماید. کارت گرافیک در داخل هر کامپیوتر یا لپ تاپ قرار دارد و منبع فریم‌های نمایش داده شده توسط نمایشگر است. این فریم‌ها به صفحه ‌نمایش فرستاده می‌شوند، جایی که نرخ رفرش یا تازه‌سازی وارد عمل می‌شود.

نرخ رفرش ریت در یک بازی مسابقه ای

تفاوت نرخ رفرش ریت 144 و 240 هرتز در یک بازی مسابقه ای

نرخ FPS بالاتر باعث می‌شود که گرافیک، روان‌تر و بهتر به نظر برسد. حتی برای چشم‌ها نیز راحت‌تر است و در استفاده های بسیار طولانی مدت از سردرد یا حالت تهوع جلوگیری می‌کند. زیرا فریم‌های بالاتر یا بالاترین fps به آنچه که چشمان شما در زندگی واقعی به آن عادت کرده است، نزدیک‌تر هستند.

قطعه تعیین‌کننده در نرخ FPS چیست؟

رندر کردن فریم‌های بیشتر وابستگی مستقیمی به کیفیت کارت گرافیک شما خواهد داشت. به این معنا که یک پردازنده گرافیکی ممتاز مانند GeForce RTX 3090 Ti، به طور متوسط توانایی نمایش ​​100 FPS در ثانیه را دارد. از طرف دیگر، توانایی ایجاد فریم کارت گرافیک AMD Radeon RX 590 بین 60 تا 80 فریم بر ثانیه است. این عملکرد در بازی های مختلف و برنامه های مختلف بسیار متغییر است!

نرخ FPS را می‌توان در برنامه‌های خاص، مانند بازی‌ها، محدود کرد تا مطمئن شوید فریم‌های شما ثابت می‌مانند. بستن FPS به این معنی است که برنامه دارای حداکثر FPS سختی است که می‌تواند از آن استفاده کند. اطلاعات بیشتر در مورد نرخ فریم کارت گرافیک ها را می‌توانید در صفحه بنچمارک کارت گرافیک به دست بیاورید.

در جدول پایین شما حداکثر FPS کارت گرافیک های سری RTX 3000 را در بازی های معروف همانند RDR2 یا GTA-V را می‌بینید. برای آشنایی با بازی های لپ تاپ می‌توانید به مقاله لینک شده مراجعه کنید.

بازی GTA V

نام گرافیک

نرخ فرم در حداقل کیفیت

نرخ فریم در حداکثر کیفیت

Nvidia GeForce RTX 3050 (Laptop)

180

42

Nvidia GeForce RTX 3050 Ti (Laptop)

126

40

Nvidia GeForce RTX 3060 (Laptop)

178

58

Nvidia GeForce RTX 3070 (Laptop)

144

65

بازی Red Dead Redemption 2

نام گرافیک

کیفیت low

کیفیت Medium

کیفیت High

Nvidia GeForce RTX 3050 (Laptop)

86

52

28

Nvidia GeForce RTX 3050 Ti (Laptop)

94

57

30

Nvidia GeForce RTX 3060 (Laptop)

105

76

45

Nvidia GeForce RTX 3070 (Laptop)

94

74

48

بازی Metro Exodus

نام گرافیک

کیفیت low

کیفیت High

کیفیت EXTREME

Nvidia GeForce RTX 3050 (Laptop)

92

43

21

Nvidia GeForce RTX 3050 Ti (Laptop)

103

49

24

Nvidia GeForce RTX 3060 (Laptop)

117

64

30

Nvidia GeForce RTX 3070 (Laptop)

99

69

35

چه زمانی باید FPS را محدود کرد؟

ممکن است متوجه شوید که گرافیک شما بدون محدودیت، به نرخ فریم بالاتری می‌رسد، زیرا رایانه شما سعی می‌کند تا آنجایی که می‌تواند فریم تولید کند. اما با شدیدتر شدن فرآیند افزایش نرخ FPS ممکن است عملکرد نمایشگر کاهش یابد. اگر هر بار که تصاویر زیادی روی صفحه‌نمایش داده می‌شود از لکنت گرافیک خود ناراحت می‌شوید، راه‌حل این است که نرخ FPS را محدودتر کنید.

یکی از لپ تاپ های که FPS خوبی دارد لپ تاپ ایسوس fx507zm است.

کیفیت کلی مانیتور شما به توانایی دریافت FPS آن برمی‌گردد که به ایجاد فریم‌های شفاف، فشار چشم کم و گیم‌پلی همه‌جانبه‌تر می‌انجامد. این موضوع، ما را به مبحث بعدی یعنی نرخ رفرش هدایت می‌کند.

اهمیت نرخ FPS در گیمینگ

FPS در بازی به ویژه در عناوین رقابتی مهم تلقی می شود، زیرا فریم های کم در ثانیه می تواند شما را در مقابل حریفان خود در معرض ضرر قرار دهد. به عنوان مثال، بازی Overwatch با سرعت 30 فریم در ثانیه می‌تواند سخت باشد زیرا فریم‌ها دقیقاً آنچه را که در بازی می‌گذرد ثبت نمی‌کنند.

وبسایت dotesports.com در مورد اهمیت نرخ FPS در بازی ها می‌گوید:

با این حال، اگر بازی Overwatch را با سرعت 150 فریم در ثانیه بازی می کردید، تجربه گیم پلی بسیار بهتر خواهد بود. برای مثال، شلیک به یک دشمن متحرک، بسیار ساده‌تر خواهد بود، زیرا فریم‌ها با سرعت بیشتری به‌روزرسانی می‌شوند و به طور مؤثر حرکت دشمن را دقیق‌تر نشان می‌دهند.

نقش نرخ رفرش چیست؟

تا اینجا دانستیم که FPS چیست و چه نقشی دارد، حال باید به نرخ رفرش و نقش آن بپردازیم. اگر کارت گرافیک منبع ایجاد فریم‌های جدید باشد، مانیتور نیز گیرنده آن‌ها است. نرخ تازه‌سازی (رفرش) نشان می‌دهد که نمایشگر شما هر چند وقت یک‌بار قادر به تجدید تصویر نمایش داده شده خواهد بود. به عبارت دیگر، نرخ رفرش مانند FPS در کارت گرافیک، اما برای نمایشگر است.

قبل از ادامه اگر به دنبال لپ تاپ Full HD حتما سری به این دسته بندی بزنید.

هرتز (به‌اختصار Hz) نحوه اندازه‌گیری نرخ رفرش یا تازه‌سازی در هر نمایشگر می‌باشد. نرخ‌های تازه‌سازی بالا همان مزایای نرخ فریم بالا را دارند. بنابراین برای داشتن یک تجربه بصری باکیفیت، به همان اندازه مهم هستند. در واقع، نرخ FPS رایانه شما ذاتا با نرخ رفرش نمایشگر آن محدود می‌شود.

تفاوت نمایش تصویر یک ماشین مسابقه ای در نرخ رفرش 60، 120 و 240 هرتز

تفاوت نمایش تصویر یک ماشین مسابقه ای در نرخ رفرش 60، 120 و 240 هرتز

مثلا حتی اگر کارت گرافیک شما بتواند 144 فریم در ثانیه را به طور منظم پمپاژ کند، یک مانیتور 60 هرتز فقط می‌تواند 60 فریم در ثانیه را دریافت و مدیریت کند. نتیجه این است که یا فقط 60 فریم می‌گیرید یا چیزی به نام «پارگی صفحه» را تجربه خواهید کرد.

پدیده پارگی صفحه زمانی اتفاق می‌افتد که نمایشگر شما تلاش می‌کند اما نمی‌تواند با کارت گرافیک هماهنگ باشد. بنابراین به نظر می‌رسد که قسمت‌های خاصی از صفحه‌نمایش از کارت گرافیک عقب افتاده‌اند یا تصاویر مختلفی را به طور کامل نشان نمی‌دهند.

پس متوجه شدیم که:

بنابراین فهمیدیم که نرخ FPS (فریم بر ثانیه) و نرخ رفرش یا همان Refresh Rate از یکدیگر جدا هستند، اما در نمایش تصاویر باید با یکدیگر همسان باشند. مثلا نرخ رفرش 144 هرتزی نمایشگر زمانی که کارت گرافیک فقط 60 فریم ارائه دهد، کاربردی ندارد. بلاعکس این ماجرا نیز صدق می‌کند.

نرخ FPS در مقابل نرخ رفرش

مشکل عدم هماهنگی در نرخ رفرش صفحه‌نمایش و نرخ FPS در کارت گرافیک، در لپ تاپ ها اتفاق نمی‌افتد. زیرا نمایشگر و کارت گرافیک یک لپ تاپ توسط یک سازنده واحد ساخته می‌شوند و قاعدتا توانایی‌های هماهنگی دارند. اما مطمئنا این مشکل در رایانه‌های رومیزی بیشتر رخ می‌دهد و ناشی از دانش ناکافی خریدار یا فروشنده خواهد داشت.

این یکی دیگر از مزایای خرید لپ تاپ گیمینگ است! لپ تاپ های سری ROG ایسوس از دسته لپ تاپ ایسوس، معمولا بیشترین میزان نرخ فریم را در بازی ها به شما ارائه می‌کنند.

کمپانی انویدیا که سازنده اکثر کارت گرافیک ها در دنیا است اعلام می‌کند که فریم ها، برنده بازی هستند!

کمپانی انویدیا که سازنده اکثر کارت گرافیک ها در دنیا است اعلام می‌کند که فریم ها، برنده بازی هستند! – این موضوع به اهمیت نرخ فریم در بازی های شوتینگ اشاره دارد.

بنابراین نرخ FPS و Hertz باید با یکدیگر «برابر» باشند، حتی اگر چیزهای مختلفی را اندازه‌گیری می‌کنند. به عنوان مثال، یک GPU که می‌تواند 60 FPS را اجرا نماید با یک مانیتور 60 هرتز کار می‌کند. پس برای ارتقا گرافیک رایانه باید هر دو نرخ FPS و نرخ رفرش را با هم بهبود ببخشید.

30 فریم در ثانیه را می‌توان نرخ حداقلی خوبی برای کنسول‌های بازی دانست و 60 فریم در ثانیه هم حداقل خوبی برای رایانه‌های شخصی خواهد بود. زیرا بسیاری از مردم نمی‌توانند تفاوت بین 60 و 120 FPS یا هرتز را درک کنند.

همچنین افراد کمتری هستند که بتوانند تفاوت بین 120 و 144 FPS یا هرتز را تشخیص دهند. بنابراین برای اکثر نمایشگرها و تلویزیون‌ها نرخ استاندارد رفرش و FPS چیست؟ در جواب باید گفت که نرخ 60 هرتز کاملا استاندارد تلقی می‌شود.

توجه به نرخ FPS و رفرش هنگام ارتقا رایانه

تا اینجا گفتیم که نرخ رفرش با نرخ فریم چه فرقی دارد؟ حالا ببینیم که در هنگام ارتقا رایانه باید بودجه خود را کجا سرمایه‌گذاری کنید. یعنی بین FPS و نرخ رفرش باید برای بهبود چه چیزی بیشتر تلاش شود. اگر یک کارت گرافیک عالی دارید، مطمئن شوید که نمایشگر شما پتانسیل کارت گرافیک را هدر نمی‌دهد. اگر هم یک نمایشگر شگفت‌انگیز دارید، باید سعی کنید تا نرخ FPS را با نرخ هرتز هماهنگ نمایید.

یک گیمر در حال بازی با PC گیمینگ

نرخ FPS در زمینه بازی معمولا بسیار مهم‌تر در نظر گرفته می‌شود. اما فقط به این دلیل که می‌توانید آن را با استفاده از گزینه‌های ستینگ درون بازی تغییر دهید. برای مثال، محدود کردن نرخ FPS می‌تواند مشکلات نمایشگر را برطرف کند و تجربه بازی منسجم‌تری را ارائه دهد.

در نهایت، FPS و نرخ تازه‌سازی جنبه‌های فوق‌العاده مهم گرافیک کامپیوتری هستند. بنابراین برای دستیابی به تصاویر دلخواه خود باید به هر دو معیار توجه کنید.

نرخ فریم فیلم چیست؟

گفتیم که نرخ فریم و رفرش معیاری برای سنجش توانایی بصری یک رایانه هستند. حال وقت آن است که ببینیم نرخ فریم فیلم چیست. نرخ رفرش کم می‌تواند منجر به پارگی صفحه یا تاخیر در ورودی شود. از سوی دیگر، نرخ رفرش بالا می‌تواند تجربه بصری شما از یک فیلم را روان‌تر کند. این امر به ویژه برای اشیا با حرکت سریع در داخل یک ویدیو صادق است.

به عنوان مثال، در حین تماشای فیلم، حرکت سریع یک هنرپیشه برای یک نمایشگر با نرخ رفرش بالاتر و بالاترین fps بسیار نرم‌تر و راحت‌تر به نظر می‌رسد. نرخ رفرش کمتر منجر به تار شدن حرکت یک هنرپیشه یا سایر اشیا سریع خواهد شد.

نرخ فریم در صحنه هایی همانند نبرد، دویدن، تیر اندازی، انفجار و.... بسیار مهم است

نرخ فریم در صحنه هایی همانند نبرد، دویدن، تیر اندازی، انفجار و…. بسیار مهم است.

قبلا گفتیم که Fps مخفف چیست. همان‌طور که همه ما می‌دانیم، ویدیو چیزی نیست جز مجموعه‌ای از تصاویر که با سرعت کافی نشان داده می‌شوند تا در چشم انسان متحرک جلوه کنند. پس نرخ FPS بالاتر معمولا منجر به دیدن یک فیلم روان‌تر خواهد شد.

جمع‌بندی

آیا 120 فریم بر ثانیه همان 120 هرتز است؟

خیر. 120 هرتز نرخ رفرش نمایشگر شما را نشان می‌دهد. 120 FPS نیز تعداد فریم‌هایی است که کارت گرافیک رایانه شما در هر ثانیه منتشر می‌کند.

آیا نرخ FPS از نرخ رفرش مهم‌تر است؟

اگر FPS بالاتر از نرخ رفرش باشد، نمایشگر شما نمی‌تواند فریم‌ها را به درستی نمایش دهد و می‌تواند باعث مشکلاتی مانند پارگی صفحه‌نمایش شود. باید نرخ رفرش و نرخ فریم با یکدیگر همسان باشند تا بهترین تجربه ممکن را به دست بیاورید.

اگر FPS رایانه من کمتر از نرخ رفرش باشد، چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر FPS رایانه شما کمتر از نرخ رفرش آن باشد، هیچ اتفاق بدی نخواهد افتاد و نمایشگر می‌تواند همان‌طور که برای آن در نظر گرفته شده است، به کار خود ادامه دهد. اگر هم که بیشتر باشد، توانایی نمایش فریم های بیشتر بر روی نمایشگر شما وجود نخواهد داشت.

هر دو نرخ رفرش و FPS را می‌توان از طریق تنظیمات رایانه مشخص کرد. اما افزایش هر دو این پارامترها به حداکثر می‌تواند مقدار قابل توجهی از قدرت لپ تاپ را بگیرد. زیرا این کار می‌تواند منجر به تخلیه سریع‌تر باتری لپ تاپ ها و دستگاه‌های تلفن همراه شود.

نیازی به گفتن نیست که این کار می‌تواند رایانه شما را گرم‌تر هم کند، زیرا هر ثانیه باید کارهای بیشتری انجام دهد. امیدواریم این مطلب به شما کمک کرده باشد تا بدانید که تفاوت نرخ رفرش و FPS چیست.

5/5 - (1 امتیاز)

مشاوره رایگان به شرط خرید!

مشاوره رایگان تلفنی فقط قبل از خرید از دیجی 63.

ما افتخار آن را داریم که در بلاگ دیجی 63 طی سال های 1400 تا 1402 یکی از کامل ترین بلاگ های حوزه لپ تاپ را با موضوعاتی همانند بررسی لپ تاپ، راهنمای خرید، بهترین ها و…  پوشش دادیم. اما متاسفانه ممکن است بسیاری از مقالات دیر به دیر آپدیت شوند.

ما به شدت علاقه مند هستیم تا بتوانیم به بهترین شکل به شما راهنمایی ممکن را قبل از خرید ارائه بدهیم، بنابراین می‌توانید با ما در  شبکه های اجتماعی یا تماس مستقیم در ارتباط باشید. سعی داریم پاسخگوی زیر 48 ساعت سوالات شما در بخش کامنت ها نیز باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای استفاده از سرویس Turnstile CloudFlare توافق حریم خصوصی و شرایط استفاده ضروری است.

من با این قوانین موافقم.