مقالات پردازنده, مجله لپ تاپ DG۶۳, مقالات و اخبار لپ تاپ

هسته یا Core در پردازنده چیست؟ چه نقشی در پردازش دارد؟

هسته یا Core در پردازنده چیست؟ چه نقشی در پردازش دارد؟

پردازنده‌ها مغز کامپیوتر محسوب می‌شوند و دستورالعمل‌های ارائه‌شده توسط یک نرم‌افزار را پردازش می‌کنند. هرچه پردازنده بتواند این دستورالعمل‌ها را سریع‌تر محاسبه کند، عملکرد کامپیوتر نیز بهتر و روان‌تر خواهد بود. هنگام خرید لپ تاپ، پردازنده اولین موردی است که باید در مورد آن تحقیق کنیم.

همچنین قبل از اقدام به خرید، دانستن نقش هسته CPU در پردازنده و تعداد آن‌ها مفید و ضروری می‌باشد. با این ‌حال، دانستن اینکه دقیقاً چند هسته برای انجام بهینه عملکرد شما لازم است، می‌تواند کمی مشکل باشد. بنابراین ما در دیجی 63 بر آن شدیم تا اطلاعات مفیدی درباره CPU Core و موضوعات گیج‌کننده پیرامون آن را در اختیار شما بگذاریم.

پیشنهاد می‌کنیم اگر که علاقه مند هستید، مقالات مرتبط با CPU را هم بخوانید، همچنین به بنچمارک CPU هم سری بزنید.

هسته CPU چیست؟

واحد پردازش مرکزی یا CPU قطعه‌ای است که وظایف رایانه شما را از طریق برنامه‌ها پردازش می‌کند. سپس اطلاعات ذخیره‌شده را به رم یا حافظه دسترسی تصادفی تحویل می‌دهد. هسته‌های CPU نیز مسیرهایی هستند که از میلیاردها ترانزیستور میکروسکوپی در یک پردازنده تشکیل شده‌اند.

این هسته‌ها به کارکرد پردازنده و سریع‌تر شدن آن کمک می‌کنند. بنابراین هر پردازنده‌ای حداقل به دو هسته نیاز دارد تا کارها را به‌درستی انجام دهد.

هسته پردازنده چیست؟ چه تاثیری در پردازش دارد؟

هسته پردازنده چیست؟ چه تاثیری در پردازش دارد؟

اما زمانی که CPU ها برای اولین بار در سال 1971 اختراع شدند، فقط یک هسته CPU داشتند. به این دلیل که کامپیوترها معمولاً در یک زمان واحد فقط بر روی انجام یک کار تمرکز داشتند. اما با گذشت زمان و از آنجایی ‌که رایانه‌ها به اجرای هم‌زمان چندین برنامه نیاز داشتند، پردازنده‌های چندهسته‌ای نیز به بازار معرفی شدند.

در زمان نگارش این مقاله، ما در دوره نسل دوازدهم پردازنده‌های اینتل قرار داریم که قدرت و قابلیت‌های بیشتری نسبت به نسل‌های قبل ارائه می‌کنند.

مثلاً بهترین پردازنده اینتل با نام Core i9-12900K با حداکثر 16 هسته و 24 ترد یا رشته ارائه می‌شود. این پردازنده، اجرای برترین و سنگین‌ترین بازی‌ها را بر عهده دارد. به ‌طور کلی هرچه تعداد CPU Core رایانه شما بیشتر باشد، قدرت انجام پردازش‌های هم‌زمان آن هم بالاتر خواهد رفت.

Thread (ترد – رشته) یعنی چی؟

thread به معنی نخ یا رشته، کوچک‌ترین واحد اجرا در پردازنده هنگام پردازش هم‌زمان می‌باشد. Multithreading یا مولتی تردینگ تکنیکی است که به CPU اجازه می‌دهد تا بسیاری از وظایف یک فرآیند را هم‌زمان انجام دهد.

این رشته‌ها می‌توانند به‌صورت جداگانه اجرا شوند و سپس منابع و حاصل کار خود را به اشتراک بگذارند. بنابراین اگر می‌خواهید چندین پردازش بسیار فشرده را هم‌زمان اجرا کنید، به یک CPU با رشته‌های زیاد نیاز دارید.

میزان Thread ها به توانایی پردازنده در اجرای بالاترین سطح کد اشاره می‌کند. بنابراین یک CPU با تعداد زیاد رشته، می‌تواند چندین کار را به‌طور هم‌زمان انجام دهد. همه CPU ها دارای رشته‌های فعال هستند و هر فرآیندی که در رایانه شما انجام می‌شود، حداقل دارای یک رشته است.

نمایی از وضعیت پردازنده در Task Manager

نمایی از وضعیت پردازنده در Task Manager – فرضا پردازنده Ryzen 7 5800H دارای 8 هسته و 16 ترد است.

اما تعداد thread های یک پردازنده به تعداد هسته‌های پردازنده بستگی دارد. در واقع هر هسته CPU تنها می‌تواند دو رشته داشته باشد. بنابراین یک پردازنده با دو هسته، دارای چهار رشته می‌باشد. یک پردازنده با هشت هسته نیز دارای 16 رشته است. یک پردازنده با 24 هسته نیز 48 رشته خواهد داشت. تعداد رشته‌ها برای عملکرد رایانه شما مهم هستند. زیرا تعیین می‌کنند که رایانه شما در هر زمان، چند کار را می‌تواند انجام دهد.

معماری پردازنده های نسل 12 اینتل

تا قبل از نسل 12 اینتل، پردازنده های نسل 11 از معماری که در بالاتر توضیح داده شد پیروی می‌کردند. یعنی اینکه فرضا پردازنده Core i7 11800H، دارای 8 هسته و 16 ترد بود. به ازاری هر هسته 2 ترد نیز وجود داشت. اما در نسل 12 اینتل معماری خودش را به طور کامل تغییر داد.

در مقاله مقایسه پردازنده Core i7 نسل 11 با Core i7 نسل 12 به تفاوت های دو پردازنده Core i7 در دو نسل پرداختیم. تعداد هسته ها در نسل 12 افزایش یافت و به دو دسته تقسیم شد. فرضا همین Core i7 12700H، دارای 14 هسته است.

8 عدد از این هسته ها با فرکانس کاری کمتر و مصرف برق کمتر و با 1 رشته فعالیت می‌کنند. (8 رشته در 8 هسته!) اما در 6 هسته دیگر ساختار به همان شکل قبلی بوده و 12 رشته وجود دارد. سر جمع شما در این پردازنده 14 هسته و 20 رشته دارید! جدول مقایسه کامل این 2 پردازنده با همدیگر:

معیار

پردازنده Core i7 11800H

پردازنده Core i7 12700H

عملکرد تک هسته ای

امتیاز 89 از 100

امتیاز 99 از 100

امتیاز نهایی Nano Review

70

83

امتیاز بنچمارک Passmark تک هسته ای

3159

3737

امتیاز بنچمارک Passmark چند هسته ای

21539

27295

امتیاز بنچمارک Geekbench 5 تک هسته ای

1529

1745

امتیاز بنچمارک Geekbench 5 چند هسته ای

7930

12287

نسل پردازنده

Tiger Lake H45

Alder Lake-H

تاریخ معرفی

11 مه 2021

4 ژانویه 2022

هسته ها

8 - 16 ترد

14 - 20 ترد

فرکانس پایه

بین 1.9 تا 2.3 گیگاهرتز

2.3 گیگاهرتز

حداکثر فرکانس بوست

4.6 گیگاهرتز

4.7 گیگاهرتز

لیتوگرافی ساخت

10 نانومتری

10 نانومتری

پشتیبانی از رم DDR 5

پشتیبانی نمی‌کند

پشتیبانی از رم LPDDR5 

حداکثر رم پشتیبانی

پشتیبانی تا از 128 گیگابایت رم

پشتیبانی تا از 64 گیگابایت رم

مدل GPU مجتمع

Intel UHD Graphics for 11th Gen

Intel Iris Xe Graphics (96EU)

مفهوم Multiple CPU

مفهوم Multiple CPU یا پردازنده چند هسته از سال 2005 و توسط سازندگان تراشه‌های CPU کامپیوتر به طور فزاینده‌ای مورد استفاده قرار گرفت. در این پردازنده‌های چندهسته‌ای هر هسته یک کار محاسباتی جداگانه را اجرا می‌کند، بنابراین رایانه می‌تواند کارهای بیشتری را به‌طور هم‌زمان انجام دهد. طراحان کامپیوتر گاهی دو، چهار، هشت یا حتی شانزده هسته را در پردازنده یک سیستم قرار می‌دهند.

بنابراین مولتی CPU یا چند پردازنده بر روی یک مادربرد، با یک پردازنده چندین هسته ای متفاوت است.

مفهوم multyple cpu اشاره به چند CPU بر روی یک مادربرد دارد، نه یک CPU با چندین هسته

مفهوم multyple cpu اشاره به چند CPU بر روی یک مادربرد دارد، نه یک CPU با چندین هسته

تعداد هسته پردازنده مهم است؟

بله، به شدت هم مهم است! در گذشته که تمامی پردازنده ها تک هسته ای بودند، ضریب برتری یک CPU نسبت به یک CPU دیگر، فرکانس کاری پردازنده بود. اما با زیاد شدن تعداد هسته های CPU، امروزه دیگر این معادله صدق نمی‌کند. در کار هایی همانند رندرینگ یا تدوین و ادیت یا حتی برنامه نویسی، تعداد هسته های CPU بسیار با اهمیت هستند.

ضمناً ما برای تمام موارد اشاره شده یک راهنمای خرید داریم که پیشنهاد می‌کنیم آنها را هم بببیند:

  1. بهترین لپ تاپ ها برای تدوین و ادیت
  2. بهترین لپ تاپ ها برای رندرینگ
  3. بهترین لپ تاپ ها برای برنامه نویسی

به‌ندرت پیش می‌آید که بتوانید تعداد هسته‌های موردنیاز خود را دقیقاً مشخص کنید. اما می‌توانید یک مدل CPU را انتخاب کنید که به تعداد هسته‌های موردنیاز شما نزدیک باشد. مثلاً اگر فکر می‌کنید به 5 هسته نیاز دارید، یک پردازنده 6 هسته‌ای تهیه کنید. البته هیچ پردازنده 5 هسته‌ای وجود ندارد، زیرا تعداد هسته‌ها همیشه زوج است و به‌صورت جفت‌های 2، 4، 6 و 8 تایی تولید می‌شوند.

از کجا بفهمیم پردازنده ما چند هسته ای است؟

اگر می‌خواهید به تعداد هسته‌های CPU کامپیوتر یا لپ تاپ خود پی ببرید، این کار بسیار ساده است. CPU-Z یک نرم‌افزار رایگان می‌باشد که برخی از اطلاعات اصلی سیستم شما را جمع‌آوری می‌کند. این نرم‌افزار نام و تعداد هسته‌های پردازنده، سطوح کش، نوع حافظه و بسیاری از اطلاعات مفید کامپیوتر شما را نمایش می‌دهد.

مطمئناً اگر شما به خرید لپ تاپ گیمینگ یا لپ تاپ مهندسی فکر می‌کنید، به لپ تاپ هایی می‌رسید که حداقل 6 هسته و 12 ترد دارند.

از طرف دیگر، می‌توانید کلیدهای Ctrl + Shift + Esc را فشار دهید تا پنجره Task Manager ظاهر شود، سپس بر روی زبانه Performance کلیک کنید. در بالا سمت راست، نام پردازنده و تعداد هسته‌های آن را خواهید دید. همچنین آمارهای دقیقی مانند سرعت پایه پردازنده، هسته‌ها و رشته‌ها نیز وجود دارد.

نمایی از نرم افزار CPU-Z که به شما تعداد هسته ها و تعداد رشته های CPU را اعلام می‌کند.

نمایی از نرم افزار CPU-Z که به شما تعداد هسته ها و رشته های CPU را اعلام می‌کند.

در ادامه نگاهی به پرفروش‌ترین و پرکاربردترین پردازنده‌ها با تعداد هسته CPU مشخص، خواهیم داشت.

پردازنده 2 هسته ای یا Dual Core CPU

امروزه پردازنده‌های دو هسته‌ای نیز مانند تک هسته ای، کمی غیرمعمول هستند، اما همچنان در نسل‌های جدید CPU مانند سری پنتیوم اینتل و i3 یا سری Athlon AMD وجود دارند. CPU هایی با دو هسته، کاملاً قدیمی هستند و حتی اجرای یک مرورگر هم ممکن است برایشان دشوار باشد. خوشبختانه، پردازنده‌های دو هسته‌ای امروزی به لطف فناوری چند رشته‌ای یا مولتی تردینگ دارای 4 رشته هستند.

قبل از ادامه دادن حتما نگاهی به لپ تاپ ایسوس x1500ea بندازید و از قیمت و خرید آسان این لپ تاپ با خبر شوید.

اگر هسته‌ها به اندازه کافی سریع باشند، 4 رشته می‌تواند تجربه کاربر را هنگام اجرای برنامه‌های اصلی آفیس، مرورگرها و برخی بازی‌های ویدیویی کم‌حجم بسیار رضایت‌بخش‌تر کند. اجرای بازی‌های پرحجم‌تر نیز با پردازنده‌های دو هسته‌ای امکان‌پذیر است. اما احتمالاً از تجربه پر لگ آن‌ها سرخورده می‌شوید. رندرگیری یا ویرایش ویدیو نیز امکان‌پذیر اما بسیار کند خواهد بود.

پردازنده چهار هسته ای یا Quad Core CPU

امروزه پردازنده چند هسته با 4 و 8 رشته بسیار رایج‌تر از دو هسته‌ای یا تک‌هسته‌ای است. مثلاً پردازنده‌های 4 هسته‌ای در سری i3 شرکت اینتل به‌وفور یافت می‌شوند. پردازنده‌های 4 هسته‌ای، تجربه‌ای کاملاً متفاوت در مقایسه با سیستم دو هسته‌ای ارائه می‌کنند. برای مثال، شما می‌توانید چندین برنامه و حتی یک بازی سنگین‌تر را بدون هیچ لکنت شدیدی اجرا نمایید.

رندرینگ ویدیو نیز بسیار سریع‌تر خواهد بود. با این‌ حال، کارهای سنگین‌تر به تعداد هسته‌های بیشتری نیاز دارد. بنابراین سرعت یک پردازنده با 4 هسته CPU قطعاً از 8 یا 12 هسته کمتر خواهد بود. اما افرادی که می‌خواهند یک کامپیوتر قدرتمند با بودجه کم بسازند، به نسل‌های قدیمی‌تر i7 اینتل مانند 7700K یا 6700K دسترسی خواهند داشت.

اگرچه این CPU ها در سال 2022 کمی قدیمی شده‌اند، اما هنوز هم بسیار قدرتمند هستند.

Quad Core CPU

پردازنده 8 هسته ای یا Octa Core CPU

پردازنده 8 هسته‌ای یعنی چه و به چه‌کاری می‌آید؟ آن‌هایی که روی رایانه خود به دنبال انجام کارهای سنگین یا گیمینگ هستند، باید پردازنده‌های 8 هسته‌ای را امتحان کنند. بهبود عملکرد در انجام بازی‌ها هنگام پرش از 4 به 8 هسته، بسیار چشمگیر و قابل‌توجه خواهد بود. اما مطمئناً این پردازنده‌ها نسبت به برادرهای با هسته‌های کمتر خود، قیمت بیشتری دارند.

البته اینتل و AMD در حال حاضر به اوج نبرد خود رسیده‌اند و دائماً با کاهش قیمت‌ها، افزایش فرکانس و تعداد هسته CPU برای یکدیگر خط‌ونشان می‌کشند. رقابت شدید دو برند اصلی تولید پردازنده‌ها می‌تواند به نفع مصرف‌کننده‌ها تمام شود.

زیرا به این معنی است که پردازنده‌های هشت هسته‌ای تا چند سال دیگر بسیار مقرون‌به‌صرفه تر و شاید حتی معمولی شوند. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که در حال حاضر فقط 14.40 درصد از کامپیوترهای کاربران جهانی به پردازنده‌های 8 هسته‌ای مجهز هستند.

در بعضی از مصارف، مثلا بهترین لپ تاپ ها برای معماری یا افرادی که فعالیت هایی با نرم افزار هایی دارند که نیاز به پردازش قدرتمند دارند همانند مایا و 3D-MAX و… پردازنده های 8 هسته ای، یک انتخاب مناسب محسوب می‌شوند.

مقایسه دو پردازنده 6 و 8 هسته‌ای

در اینجا برای روشن‌تر شدن اهمیت تعداد هسته‌ها در CPU به مقایسه مشخصات کلیدی و عملکرد دو پردازنده Core i7 11800H  (هشت هسته‌ای) و  Core i5 11400H(شش هسته‌ای) خواهیم پرداخت. در ابتدا باید بگوییم پردازنده 6 هسته‌ای، نسبتاً در دسترس تر و مقرون‌به‌صرفه تر از رقیب هشت هسته‌ای خود است.

مقایسه Core i5 11400H با Core i7 11800H

مقایسه Core i5 11400H با Core i7 11800H

پردازنده Core i5 11400H یک پردازنده 6 هسته‌ای به دلیل سرعت بالا و قیمت کمتر، انتخابی ایده‌آل برای کامپیوترهای اکثر محیط‌های کاری محسوب می‌شود.

از سوی دیگر پردازنده 8 هسته‌ای Core i7 11800H قادر است به طور هم‌زمان، پردازش‌های بسیار بیشتری را انجام دهد. هنگام کار با لپ تاپ یا کامپیوتر مجهز به این پردازنده، متوجه عملکرد بسیار روان‌تر آن خواهید شد. این پردازنده 8 هسته‌ای یک انتخاب ایده‌آل برای گیمرها، توسعه‌دهندگان نرم‌افزار، طراحان و برنامه‌نویسان خواهد بود.

مزایای تعداد هسته CPU بیشتر در Core i7 11800H نسبت به Core i5 11400H هنگام انجام عملیات سنگین‌تر نمود پیدا خواهد کرد. برای اطلاعات بیشتر و مقایسه کامل تر به وبسایت hardwaredb.net مراجعه کنید.

جمع‌بندی

پردازنده 8 هسته‌ای یعنی چه؟

پردازنده 8 هسته‌ای یک تراشه با 8 واحد مستقل به نام هسته است که دستورالعمل‌های واحد پردازش مرکزی را به‌سرعت می‌خواند و اجرا می‌کند.

یک CPU می‌تواند چند هسته داشته باشد؟

اکثر پردازنده‌های خانگی معمولاً بین دو تا دوازده هسته دارند. اما CPU های دستگاه های Work Station (ایستگاه کاری و سرورها) ممکن است تا 48 هسته هم برسند.

ما به CPU چند هسته ای نیاز داریم؟

برای استفاده معمولی از کامپیوتر، یک پردازنده 4 هسته‌ای می‌تواند کافی باشد. برای گیمینگ و تسک‌های سنگین‌تر باید به سمت 8 هسته حرکت کنید.

تعداد هسته CPU یشتر در ارائه عملکرد روان‌تر توسط یک کامپیوتر، بسیار مؤثر است. اما همیشه به این معنا نیست که باید پردازنده‌هایی با تعداد هسته‌های بسیار بالا را خریداری کنید. انتخاب پردازنده به نوع کاربری شما از لپ تاپ یا رایانه رومیزی شما بستگی دارد.

اگر یک گیمر حرفه‌ای هستید، پس یک پردازنده هشت هسته‌ای برای شما ایده‌آل است. اما اگر کاربری شما از لپ تاپ در حد معمولی می‌باشد، یک پردازنده چهار هسته‌ای کافی خواهد بود.

3.5/5 - (6 امتیاز)

مشاوره رایگان به شرط خرید!

مشاوره رایگان تلفنی فقط قبل از خرید از دیجی 63.

ما افتخار آن را داریم که در بلاگ دیجی 63 طی سال های 1400 تا 1402 یکی از کامل ترین بلاگ های حوزه لپ تاپ را با موضوعاتی همانند بررسی لپ تاپ، راهنمای خرید، بهترین ها و…  پوشش دادیم. اما متاسفانه ممکن است بسیاری از مقالات دیر به دیر آپدیت شوند.

ما به شدت علاقه مند هستیم تا بتوانیم به بهترین شکل به شما راهنمایی ممکن را قبل از خرید ارائه بدهیم، بنابراین می‌توانید با ما در  شبکه های اجتماعی یا تماس مستقیم در ارتباط باشید. سعی داریم پاسخگوی زیر 48 ساعت سوالات شما در بخش کامنت ها نیز باشیم.

4 نظر در “هسته یا Core در پردازنده چیست؟ چه نقشی در پردازش دارد؟

  1. مهدی گفت:

    اطلاعات خوبی داشت استفاده کردیم

    1. یوهان عبدعیشو گفت:

      ما اینجا هستیم تا شما بیشتر آگاه باشید.

  2. رضا گفت:

    سلام در خصوص این cpu ها بگم که برای کسی که تو جمهوری اسلامی زندگی میکنه و خرجاش به دلار هست مناسب نیست
    و یه فرد در یه کشور دیگه با حقوق ۱ ماه خودش میتونه چند تا cpu و ۱ گوشی آیفون بخره و با حقوق چند ماه خودش میتونه یه ماشین بخره
    فقط میگم کاشکی میشد درآمد هم دلاری کرد
    و یه جوری اینجا نبودم حداقل
    آرزو به دلم موند یه بازی کنم رو سیستم

    1. محمد‌علی عصایی گفت:

      سلام
      رضا جان،
      با اینکه این موضوع خیلی ربطی به مقاله نداره اما باید دوستانه بگم که نا امید بودن عملاً هیچ چیز رو درست نمی‌کنه. برنامه ریزی کنید، کار کنید و سعی و تلاش کنید که به آرزو هاتون برسید. اینجوری حداقل وقتی به گذشته نگاه کنید ناراحت نمیشید که فرصت های خوبتون رو با سهل انگاری و هیچ کاری نکردن از دست دادید.

      امیدوارم که موفق باشید🌹🙏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای استفاده از سرویس Turnstile CloudFlare توافق حریم خصوصی و شرایط استفاده ضروری است.

من با این قوانین موافقم.