مقالات پردازنده, مجله لپ تاپ DG۶۳, مقالات لپ تاپ گیمینگ, مقالات و اخبار لپ تاپ

گرافیک آنبرد لپ تاپ چیست و چرا اهمیت دارد؟

گرافیک آنبورد لپ تاپ چیست و چرا اهمیت دارد؟

فکر می‌کنید گرافیک آنبرد برای شما مناسب‌تر است یا گرافیک مجزا؟ به طور کلی کارت‌های گرافیک آنبرد (کارت‌های گرافیک یکپارچه AKA یا همان Integrated GPU) راه حلی کم‌هزینه برای کاربرانی هستند که از نرم‌افزارها یا بازی‌های ویدئویی که نیاز به GPU دارند، استفاده نمی‌کنند.

کارت‌های گرافیک مجزا یا اختصاصی یا External راه حل گرانتر و قدرتمندتری است که برای گیمرها و ویرایشگرهای ویدئویی مناسب است. در این مقاله در مورد گرافیک آنبرد و ضرورت وجود آن در سیستم توضیح خواهیم داد.

گرافیک آنبرد چیست؟

گرافیک آنبرد گرافیک یکپارچه در واحد پردازنده گرافیکی (GPU) است که روی پردازنده اصلی قرار دارد. این گرافیک نسبت به گرافیک اکسترنال قیمت پایین‌تری دارد و از نظر اندازه نیز از آنها کوچک‌تر است. مهم‌ترین تفاوت آن با گرافیک مجزا توان پردازشی کمتر است؛ بدین صورت که مانند گرافیک‌های غیر آنبرد توان پردازش وظایف سنگین گرافیکی را ندارد.

کارت گرافیک داخلی یا آنبرد کارتی است که پردازنده‌ای مخصوص خودش ندارد؛ بلکه از RAM و CPU سیستم شما برای دریافت تصاویر مورد نیازتان استفاده می‌کند. به همین دلیل یک کارت گرافیک یکپارچه معمولاً یک تا پنج درصد از حافظه موجود را برای گرافیک در سیستم شما استفاده می‌کند.

GPU

حافظه و قیمت کارت گرافیک های آنبرد

رم و پردازنده‌ای که گرافیک آنبرد برای نمایش تصاویر از آن استفاده می‌کند، همان رم و پردازنده سیستم است که کارهای دیگر را نیز در سیستم شما انجام می‌دهد؛ در نتیجه جای تعجبی نیست که اجرای بازی‌های ویدئویی با گرافیک فشرده و فشار روی آن باعث کند شدن عملکرد سیستم می‌شود.

کارت‌های گرافیک داخلی ارزان‌ترین کارت‌های گرافیکی در دسترس هستند. کارت‌های گرافیک یکپارچه به دلیل وابسته بودن به سیستم، به اندازه کارت‌های اختصاصی انرژی مصرف نمی‌کنند؛ بنابراین عمر باتری لپ تاپ را نیز کمتر کاهش می‌دهند. عمدتاً لپ تاپ هایی از دسته لپ تاپ مهندسی و لپ تاپ خانگی بر خلاف لپ تاپ گیمینگ دارای کارت گرافیک آنبرد هستند.

لپ تاپ های گیمینگ به دلیل اینکه برای کار های گرافیکی بسیار گسترده و پیچیده مناسب هستند، از واحد گرافیکی مجزا بهره می‌برند.

آیا من به گرافیک آنبرد نیاز دارم؟

برای بازی‌هایی که نیاز به گرافیک سطح بالا ندارند، بازی‌های ویدئویی و شبیه‌سازهای کنسول‌های بازی ویدئویی قدیمی معمولاً گرافیک‌های آنبرد کافی هستند. اگر از نرم‌افزارهای ویرایش صدا و تصویر استفاده می‌کنید، کارت‌های گرافیک مجزا گزینه بهتری نسبت به گرافیک آنبرد هستند.

نمایی از یک پردازنده رایزن که دارای کارت گرافیک آنبورد است، در مقابل یک کارت گرافیک سخت افزاریبرخی برنامه‌ها برای اجرا روی گرافیک آنبرد مناسب هستند و برخی دیگر با گرافیک‌های مجزا بهتر اجرا می‌شوند. هنگام خرید یک واحد با کارت گرافیک یکپارچه باید متوجه باشید که چه چیزی دریافت می‌کنید. گرافیک‌های آنبرد برای پایین‌ترین سطح ممکن بازی‌های رایانه شخصی ساخته شده‌اند. این یک واقعیت مطلق است.

بیش از هر چیزی به کاربرد و نیاز خودتان توجه کنید

باید بیش از هر چیزی به کاربرد و نیاز خودتان در کار با لپ تاپ دقت کنید. اگر شما یک برنامه نویس هستید و مدام فقط کدنویسی می‌کنید، احتمالا نیازی به کارت گرافیک مجزا ندارید. همچنین اگر شما یک دانشجو هستید و فقط برای کاربری روزمره خودتان به یک لپ تاپ نیاز دارید احتمالا همان کارت گرافیک مجتمع یا آنبورد پاسخگوی شما باشد.

اما اگر شما یک گیمر حرفه ای یا معمار یا تدوینگر یا ادیتور یا حتی طراح هستید، قطعا اگر لپ تاپ یا PC خریداری می‌کنید، باید دقت کنید که واحد گرافیکی مجزا یا همان کارت گرافیک مجزا داشته باشد. حال که صحبت از این دسته افراد شد، ما یک سری راهنمای خرید لپ تاپ داریم که خواندن آنها را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

Laptop Buying Guide

آیا حتما باید کارت گرافیک وجود داشته باشد؟

اول از همه باید بگوییم که اغلب افرادی که از رایانه‌هایی با گرافیک internal استفاده می‌کنند، علاقه‌ای به بازی ندارند.

از نظر فنی برای دیدن نمایشگر روی صفحه به کارت گرافیک نیاز به حداقل یک واحد گرافیکی دارید. معمولا کارت گرافیک یکپارچه همان چیزی است که شما نیاز دارید. ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که: آیا ضروری است که سیستم با کارت گرافیک اختصاصی داشته باشم؟ پاسخ در اکثر اوقات «خیر» است، مگر اینکه بخواهید کار گرافیکی سنگینی انجام بدهید.

انواع کارت گرافیک آنبرد

کارت‌های گرافیک یکپارچه انواع گوناگونی دارند و بسته به کیفیت رایانه شخصی یا لپ تاپی که خریداری می‌کنید، کیفیت کارت یکپارچه نیز متفاوت خواهد بود. در انتخاب کارت گرافیک محدودیت‌هایی وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشید.

با یک کارت گرافیک آنبرد واقعاً خوب، می‌توانید برخی بازی‌های مدرن را با تنظیمات متوسط تا پایین اجرا کنید. به عنوان مثال بازی‌هایی مانند Fortnite و Apex Legends روی کارت‌های گرافیک یکپارچه با نرخ فریم مناسب قابل اجرا هستند. بالا بردن تنظیمات گرافیکی در این حالت ممکن است موجب فشار به پردازنده و در طولانی مدت خرابی سیستم شود.

کارت گرافیک مجتمع Intel® Iris® Xe Graphics

کارت گرافیک مجتمع Intel® Iris® Xe Graphics – یکی از معروف ترین کارت گرافیک های مجتمع

در مورد اینکه کدام کارت گرافیک را انتخاب کنید، باید بدانید که گرافیک‌های Iris نسخه‌ای بسیار سریعتر از کارت‌های گرافیک معمولی Intel HD هستند. برای اینکه کارت مناسب خود را انتخاب کنید، توجه به سرعت مهم است. به عنوان مثال کارت گرافیک Iris Plus Graphics 650 با فرکانس 1.1 GHz کار می‌کند. این سرعت در گذشته برای کارت‌های گرافیک یکپارچه ناشناخته بود.

این روزها این کارت به راحتی در دسترس است و می‌تواند تجربه بازی خوبی را برای افراد رقم بزند. وجود کارت گرافیک آنبرد در سیستم ضروری است؛ زیرا انجام کارهای ساده‌ای مانند تایپ کردن، گشت و گذار در محیط سیستم عامل، چک کردن ایمیل و … در صورت استفاده از کارت گرافیک اختصاصی مصرف باتری لپ تاپ را افزایش داده و موجب داغ شدن بی مورد لپ تاپ خواهند شد.

از همین روی است که فناوری هایی همانند فناوری MUX Switch ایسوس توسعه داده شده است.

کارت‌های گرافیک اختصاصی (غیر آنبرد)

کارت گرافیک اختصاصی حافظه خاص خود را دارد که کاملاً از رم سیستم جدا است. اگر از آن دسته گیمرهایی هستید که همه چیز را با تنظیمات فوق‌العاده اجرا می‌کنید و همیشه در جستجوی عناوین جدید AAA هستید، کارت گرافیک اختصاصی برای شما ضروری است. گرافیک آنبرد اغلب برای اجرای چنین عناوینی مشکل دارد.

با این وجود کارت گرافیک اختصاصی پایان مشکلات نیست. این کارت‌ها گران هستند و معمولا نصب آنها نیز گرانتر است. همچنین مادربرد، CPU، سیستم خنک‌کننده و  … باید با کارت گرافیک اختصاصی هماهنگ باشند. اگر لپ تاپ را مخصوصاً به خاطر کارت گرافیک اختصاصی می‌خرید، مطمئن شوید لپ تاپ خریداری شده فن‌های متعدد و تهویه مناسب داشته باشد. در غیر این صورت لپ تاپ به خوبی کار نمی‌کند و آسیب می‌بیند.

کارت گرافیک Nvidia RTX 4090 - یکی از قدرتمندترین کارت گرافیک های حال حاضر دنیا. تصویر برداشته شده از وبسایت Nvidia.com سازنده کارت گرافیک در دنیا

کارت گرافیک Nvidia RTX 4090 – یکی از قدرتمندترین کارت گرافیک های حال حاضر دنیا. تصویر برداشته شده از وبسایت Nvidia.com سازنده کارت گرافیک در دنیا

بالاخره به کارت گرافیک اختصاصی نیاز دارم یا نه؟

اگر می‌خواهید بازی‌های ویدئویی با پیشرفته‌ترین گرافیک‌ها انجام دهید، واقعیت مجازی را کاوش کنید یا از برنامه‌های تراز اول ویرایش ویدئویی استفاده کنید، کارت گرافیک اختصاصی یک نیاز مطلق است. گرافیک‌های اختصاصی را برای هر دسکتاپ و هر لپ تاپی که برای بازی استفاده می‌شوند، توصیه می‌کنیم.

در زمان خرید لپ تاپ با کارت گرافیک اختصاصی مطمئن شوید که طول عمر و کیفیت آن تا چند سال برای شما کافی خواهد بود. اکثر لپ تاپ ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که امکان تعویض کارت گرافیک در آنها وجود ندارد.

ارتقا از گرافیک یکپارچه به اختصاصی

معمولاً اکثر گیمرها به ارتقا فکر می‌کنند، چه صفحه نمایش جدید باشد، چه رایانه جدید و چه CPU، آنها همیشه رویای شکار چیز جدید را در سر دارند. عجیب نیست که گیمرها به فکر ارتقای کارت گرافیک خود نیز بیفتند. البته در این مورد نکاتی وجود دارد که باید بدانند.

به طور کلی رایانه‌های شخصی و لپ تاپ های سطح پایین بازی با کارت گرافیک یکپارچه عرضه می‌شوند. اگر تا به حال لپ تاپ گیمینگ داشته‌اید، حتماً می‌دانید که ارتقاء کارت گرافیک نه تنها توصیه نمی‌شود، بلکه اغلب یک کار غیر ممکن است. دلیل این امر نحوه ساخت لپ تاپ است.

تصویر تعدادی از کارت گرافیک های اکسترنال مناسب PC که بر روی درگاه PCI-Express مادربرد نصب می‌شوند.

تصویر تعدادی از کارت گرافیک های اکسترنال مناسب PC که بر روی درگاه PCI-Express مادربرد نصب می‌شوند.

مشکلات کارت گرافیک آنبرد

اصلی‌ترین مشکل کارت‌های گرافیک آنبرد عدم توانایی پردازش فایل‌های گرافیکی سنگین است (اعم از بازی، ویدئو، تصویر و …). گیمرها و افرادی که از برنامه‌هایی با تنظیمات گرافیکی پیشرفته استفاده می‌کنند، معمولاً کارت‌های گرافیکی غیر آنبرد یا اختصاصی را انتخاب می‌کنند.

اگر از کارت گرافیک آنبرد برای کارهای سنگین استفاده کنید، اغلب با مشکلاتی مانند سیاه شدن تصویر، بهم ریختن رنگ‌ها و هنگ کردن لپ تاپ مواجه خواهید شد. به شما پیشنهاد می‌کنیم برای دیدن قدرت کارت گرافیک های مختلف، حتما از بنچمارک کارت گرافیک و GPU نیز دیدن نمایید.

استفاده از کارت گرافیک اکسترنال (eGPU)

eGPU مخفف External Graphics Processing Unit است. این مفهومی است که سال ها قبل از اینکه فناوری بتواند آن را به انجام برساند وجود داشته است. ایده این است که یک لپ تاپ معمولی بردارید و آن را از طریق کابل (معمولا کابل Type-C با فناوری تاندربولت) به کارت گرافیک متصل کنید. انجام این کار باعث می شود بار از پردازنده گرافیکی لپ تاپ شما برداشته شود و وظایف گرافیکی بر عهده کارت گرافیک اکسترنال قرار بگیرد.

وبسایت cybersided.com در این مورد می‌گوید:

واحد گرافیکی اکسترنال به ویژه برای کاربران لپ‌تاپ مفید است؛ زیرا راهی برای استفاده از کارت‌ های گرافیکی بهتر از آنچه که سیستمشان به‌عنوان یک رویای دست نیافتنی می‌بینند است!

نمایی از اتصال GPU اکسترنال به یکی از لپ تاپ های Razer

نمایی از اتصال GPU اکسترنال به یکی از لپ تاپ های Razer | یکی از راه های ارتقای لپ تاپ گیمینگ

جمع‌بندی

آیا همه پردازنده ها کارت گرافیک آنبورد یا مجتمع دارند؟

خیر. در پردازنده های اینتل آن دسته از پردازنده هایی که پسوند حرف F دارند، از واحد گرافیکی مجتمع پشتیبانی نمی‌کنند. هنگام استفاده از این پردازنده ها شما باید حتما یک کارت گرافیک مجزا را با آنها مچ کنید. در مقاله پسوند انتهای پردازنده در مورد پسوند پردازنده های اینتل بیشتر توضیح دادیم.

چرا استفاده از کارت گرافیک مجزا توصیه می‌شود؟

به طور کلی واحد گرافیکی پردازنده یا همان گرافیک آنبورد، از قدرت و سرعت بالایی برخودار نیست. علت آن به نداشتن حافظه اختصاصی و دیگر علل سخت افزاری باز می‌گردد. واحد گرافیکی پردازنده از حافظه رم به عنوان حافظه گرافیکی خودش استفاده می‌کند در صورتی که کارت گرافیک های اکسترنال دارای حافظه اختصاصی خودشان هستند.

برای گیمینگ، کار های معماری و طراحی و ادیت ویدیو کارت گرافیک آنبورد جوابگو است؟

خیر به هیچ وجه. برای طراحی و ادیت ویدیو عمل هایی همانند رندرینگ فشار بسیار زیادی به واحد گرافیکی وارد می‌کنند. در اینچنین شرایطی حتما نیاز به یک کارت گرافیک مجزا یا یک کارت گرافیک اکسترنال (e-GPU) است.

در این مطلب در مورد کارت گرافیک آنبرد و مزایا و معایب آن صحبت کردیم. همچنین گفتیم چگونه می‌توانید تشخیص دهید که به گرافیک داخلی نیاز دارید یا اکسترنال. دقت کنید که کارت گرافیک اکسترنال به سختی قابل تعویض است؛ بنابراین در انتخاب لپ تاپ مناسب دارای این کارت گرافیک دقت کافی را داشته باشید.

3/5 - (2 امتیاز)

مشاوره رایگان به شرط خرید!

مشاوره رایگان تلفنی فقط قبل از خرید از دیجی 63.

ما افتخار آن را داریم که در بلاگ دیجی 63 طی سال های 1400 تا 1402 یکی از کامل ترین بلاگ های حوزه لپ تاپ را با موضوعاتی همانند بررسی لپ تاپ، راهنمای خرید، بهترین ها و…  پوشش دادیم. اما متاسفانه ممکن است بسیاری از مقالات دیر به دیر آپدیت شوند.

ما به شدت علاقه مند هستیم تا بتوانیم به بهترین شکل به شما راهنمایی ممکن را قبل از خرید ارائه بدهیم، بنابراین می‌توانید با ما در  شبکه های اجتماعی یا تماس مستقیم در ارتباط باشید. سعی داریم پاسخگوی زیر 48 ساعت سوالات شما در بخش کامنت ها نیز باشیم.

author-avatar

درباره لاله سمایی

لاله سمائی هستم؛ علاقه‌مند به مباحث مرتبط با فناوری اطلاعات. دوست دارم در غنی‌تر کردن مطالب فارسی مرتبط با حوزه تکنولوژی نقشی هر چند کوچک داشته باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای استفاده از سرویس Turnstile CloudFlare توافق حریم خصوصی و شرایط استفاده ضروری است.

من با این قوانین موافقم.